Mamei

“Mai e o zi, mama.

Il văzusem în Buenos Aires, mamă, ştii, când am plecat eu împotriva voinței voastre să mă fac dansatoare de tango argentinian, acum vreo 11 ani. „Ce-o să zică lumea, tu, economistă cu MBA?”, dar eu de unde să ştiu mamă, ce-o sa zica, dar stai asa să vezi ce am eu de zis.

L-am văzut de curând în Spania, uite am făcut şi poze. Ți se taie respirația, mamă, e aşa maiestuos şi frumos, încât nu poate fi transmis prin cuvinte.

Copacul banyan mai este numit şi smochinul pagodelor, ficus bangalensis, ca să fiu mai exactă şi mai ştiințifică.

Dar ştiu că tu eşti mai artistică, aşa că ia uite şi Copacul Vieții al lui Klimt, pentru comparație, dar mie îmi dă o emoție mai intelectuală dacă pot spune aşa. Banyanul ajunge direct la inimă in schimb.

Creşte pe suprafețe mari – în India există o pădure formată dintr-un singur banyan.  Cum să vezi pădurea de copac, mamă, când sunt unul şi acelaşi lucru. Ti se opreşte mintea în loc…

Sunt banyani de 1000 de ani care se întind pe zeci de hectare şi care adăpostesc la poalele lor un sat întreg, mamă. Aşa ca în Avatar.  

Dar stai să vezi magia acestor copaci, mamă. Atunci când tulpina e afectată, ei cresc rădăcini  exterioare, uite în poza de jos se văd rădăcinile albe, de sus în jos.

Ştii că ma mai joc cu cuvintele in imaginatie, aşa că ai răbdare să vezi ce am gândit eu la atingerea lui.

Am văzut neamul meu ca un arbore banyan. Ştii mamă, unii zic chiar că toată umanitatea este un singur copac, dar eu nu stiu daca e chiar asa.

Eu stau încă cu copacul neamului meu. Rădăcinile lui, ca ale majorității copacilor celorlalte neamuri vin din mocirle, tot trecutul umanității de la ființe vertebrate construite pentru supravețuire în sălbăticie spre ființe dotate cu emoții şi capacitate de intimitate. Trecutul îndepărtat cu războaie, foame, abuzuri neştiute şi nerostite. Trecutul cu patriarhat şi inegalitate de sex. Trecutul cu comunism şi alienare. Trecutul cu confuzie şi teamă ( mi-a plăcut cum am descris asta, mamă, în „Cel mai bun guru de pe piață” şi am preluat şi aici). http://timpsicontratimp.ro/cel-mai-bun-guru-de-pe-piata/

Aceste rădăcini tenebroase au ridicat prin tulpină toate acele emoții de care oamenii fug ca dracu’ de tămăie, stii ce zic, mama? Stii foarte bine, uneori mai bine decat mine.

Ruşinea, şşşşşşşşşşşşşşşşş, ca un bici de foc peste față în văzul tuturor, şi nimeni nu sare în ajutor, frica, HAAAAAAAAAAAAAAAA gutural din ce în ce mai jos şi mai frig în oase, vinovăția, sssssssssssssssssssssssssssssss, continuu pe fundal ca o apăsare pe piept şi transpirație rece, tristețea, mmmmmmmmmmmmm, mişcări în reluare şi capul de plumb, fețe indiferente sau zâmbete false în jur. Şi mai sunt câteva.

Am fugit şi eu de ele cât am putut, dar ele erau în mine şi m-au ajuns din urmă. Am stat şi le-am simțit pe toate până în prăsele. şşşşşşşşşşşşşşşHAAAAAAsssssssssssssssmmmmmmmmmm…………..

Şi în timp ce ele trăiau în mine şi îşi dansau dansul, mie îmi creşteau rădăcini externe, mamă, ce zici de asta? Greu de crezut, nu?

Ți-am zis ca banyanul ăsta este imposibil de descris în cuvinte, atât e de frumos.

Şi uite acum, mamă, în timp ce scriu, simt cum rădăcinile mele externe ating pământul. Aici se unesc cu celelalte rădăcini ale copacului, care acum îmi transmit sunete calde, moi si dulci asa ca vata de zahăr şi desertul acela „lapte de pasăre” pe care mi-l făceai în copilarie. Ce-mi mai plăcea, zi să-i zic, zeama aia cremoasa, atât de dulce….

Poate imi faci mâine unul de ziua mea, mamă?

Asta era prețul de plătit pentru a simți acum asta? Să stau cat e nevoie cu şşşşşşşşşşşşşşşHAAAAAAsssssssssssssssmmmmmmmmmm?

Deal-ul este mai mult decât onorabil. Instanța e multumită, se poate retrage.

Iar peste 16 ore mă nasc pe 8 martie 1976 sau 2019. Doar Einstein ar putea să exprime mai bine decât mine la ce ma refer.

Vrei să mă naşti tot tu, mamă? Ne mai ştim oricum şi te iubesc de parcă te-aş şti dintotdeauna. Să mă naşti pe mine, de ziua ta, de ziua Femeii, ce dar frumos îmi faci, dincolo de cuvinte. Si eu ce dar frumos iți fac să apar chiar de ziua ta.

Laaaaaaaaaaaaaaaaaaamuuuuuuuuuuulțiaaaaaaaaaaaaniiiiiiiiiiiiiiiii! cu ce-o să vină! “

1 reply
 1. elena
  elena says:

  E cel mai frumos dar pe care mi l-a oferit universul , sa te nasc de ziua Femeii.- “alt dar mai frumos , nu se putea ” !!!!!!!!!
  Doamne iti multumesc pentru aceasta minune !
  Asa ca poti spune : numai din cauza ta , mama, am iesit asa luminata !
  Sa fii binecuvantata !!!!!
  La multi ani , minunea mea !
  “……: Am intrebat smochinul :
  -vorbeste-mi despre Dumnezeu ?
  -Si smochinul a infllorit !”……………..

  Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.