Cum ne certăm astfel încât să câştigăm amândoi

Sunt psihoterapeut şi profesoară de tango. Mă fascinează similitudinea între dansul de tango şi dinamica oricărei relații relevante din viața cuiva ( de cuplu, cu părinții, copiii, prietenii, alți membri ai familiei, etc.)

La ultima lecție, i-am întrebat pe cursanți ce calități cred ei că ar trebui să aibă cei doi parteneri de dans. Răspunsurile au fost: leaderii (cei care conduc) au nevoie de fermitate şi delicatețe, iar followerii ( cei care sunt conduşi), de încredere şi prezență.

Voi extrapola aceste roluri la dinamica unui conflict imaginat.

Cristina şi Marius să zicem au un conflict legat de zona în care îşi vor achiziționa locuința. Cristina îşi doreşte o casă mai mică în oraş, Marius vrea o casă cu curte mare, lângă Bucureşti.

Este o decizie importantă, pentru că ea va determina şi conturarea unui stil de viață, ce pare destul de divergent între cei doi. Cristina are un stil de viață urban, activ, Marius îşi doreşte poate o existență mai liniştită, în natură.

Fiecare dintre cei 2 parteneri trebuie să ştie că în spatele unui conflict se ascund mai multe lucruri, unele conştientizate, altele nu, de aceea este vitală discuția în cei patru parametri: fermitate, delicatețe, încredere şi prezență.

Astfel, oricare dintre cei doi are nevoie de fermitate îşi a-şi afirma poziția, dar şi delicatețe în a afla motivele din spatele dorinței partenerului.

La fel de importantă este încrederea că există o soluție de mijloc.

Consider că cea mai importantă condiție pentru a avea un conflict câştigător pentru amândoi este calitatea prezenței.

Aici mă refer la performanța de a rămâne ancorat în prezent şi în legătură cu celălalt.

Un posibil scenariu ar fi ca Marius să fugă în trecut şi să-şi amintească de conflicte mai vechi sau de anumite defecte ale Cristinei, şi de aici mai e doar un pas pâna la înțelenirea conflictului prezent în frici mai vechi.

Altul ar fi, din partea Cristinei să zicem, o fugă în viitor, prin teama că nu vor soluționa conflictul, că s-ar putea despărți, că va fi singură, cu toată cavalcada de anxietăți aferente ce vor îmbâcsi conflictul prezent.

În cazul foarte fericit în care energia lor ar rămâne în prezent şi în relație, din acest spațiu comun poate apărea o soluție nouă, o înțelegere autentică a celuilalt, o dorință de a găsi o cale comună.

Te invit la un eveniment de psihologie si dezvoltare personala, despre acest spațiu comun, în prezent, indispensabil unui conflict câştigător pentru fiecare în parte şi pentru relație. https://www.facebook.com/events/699823980436676/

Detalii şi înscrieri: Lucia Mîrzan http://www.timpsicontratimp.ro

Sunt psiholog clinician şi psihoterapeut cu formare în psihodramă şi terapie prin mişcare şi dans. De asemenea sunt instructor de tango argentinian. Interesul meu profesional este dinamica relaţională. Consider că persoana se defineşte prin relaţiile relevante din viaţa sa ( cea mai importanta este evident relatia cu propria persoana), iar arta de a construi relaţii sănătoase reprezintă forma cea mai înaltă a unei existenţe împlinite.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.