Tangoul este un dans și gen muzical, apărute în Buenos Aires la sfârșitul secolului 19. Dezvoltat de imigranții veniți să muncească în Argentina, tangoul are în componența sa, atât dansul, cât și muzica, elemente specifice țărilor europene (Italia, Germania, Spania), Americii de Sud (Uruguay si Brazilia), cât și Africii (ritmurile de milonga).

Este un dans de improvizație, care pune accent pe conexiunea dintre parteneri și creativitatea acestora.

În prezent este răspândit în toată lumea. Este un dans popular atât datorită dinamicii perechii de dans, cât și valenței sociale – se dansează la petreceri regulate (milonga) în toate orașele mari din lume.

În București tangoul argentinian împlinește 13 ani, în 2018. Există o ofertă generoasă de cursuri, iar petrecerile de tango (milonga) au loc in fiecare seară a săptămânii.

În cadrul școlii Fabrica de Tango, înființată în 2009, organizăm cursuri regulate de tango, la care au participat in decursul anilor peste 300 de persoane. Pe lângă profesorii permanenți, avem invitați maeștri argentinieni de renume: Flaco Dany, Carlos & Rosa Perez, Cesar Agazzi, Hernan Rodriguez & Flor Labiano, Vito Munoz & Claudio Cardona, campionii mondiali Fabian Peralta & Josefina Bermudez, etc.

Alături de maestrul Flaco Dany, cu care am predat și dansat profesionist pe parcursul a peste 2 ani, am produs o serie de tutoriale în care Dany vorbește despre cultura de tango – dans și muzică – și predă structuri de tango milonga.

O constantă a școlii o reprezintă petrecerile milonga pe care le organizăm în fiecare seară de marți, de aproape 9 ani.

Fotografii si filme de la petrecerile pe care le organizăm:

Un curs de începători durează în medie 2 luni si are loc de 2 ori pe săptămână.

Fotografii de la cursurile de tango:

„Lecțiile de tango au fost o revelație și cu fiecare curs făcut plecam cu gândul și dorința de a reveni. Tangoul mi-a arătat cum se pot sparge distanțele dintre oameni, mi-a revelat inteligența corporala dictată și purtată de muzică și nu de găndire. Mi-a arătat cum prin tăcere, conexiune și simțire poti afla mai multe despre tine si despre celălalt- partenerul. Tangoul este un cuvânt complex, greu de rezumat în câteva cuvinte. Să zicem că pentru mine înseamnă: dependență, emoție unică la fiecare tandă, schimb de energie, încredere, prezență, contopire, descoperire, conexiune, prețuire, un sunet al tăcerii pe o punte muzicală, bucurie, mister…”

Anca

„Lecțiile sunt interactive, dinamice, într-o abordare directă și practică. Cu toate că tehnica este predată cu rigurozitate, nu lipsește simțul umorului. Îmi place foarte mult că sunt încurajată să vin cu temele mele și că primesc feedback individual. Tango-ul mi-a adus liniștea și încrederea de a fi in momentul prezent împreună cu un partener pe muzică.”

Andra

„Acum câțiva am descoperit tangoul argentinian, la care am rămas și voi rămâne. La început a fost poate pentru o formă plăcută de mișcare, apoi a însemnat o provocare, iar în cele din urmă a devenit un stil de viață. Am fost plăcut impresionat de explicațiile de la cursuri, care se potriveau cu modul în care gândeam, de faptul că Lucia s-a implicat personal în pregătirea fiecărui cursant și mai ales pentru că a reușit și reușește să integreze oamenii care au venit și mai vin la tango!”

Cornel

„Am pășit în lumea tangoului dintr-o întâmplare. Am regăsit o lume cu parfum de epocă, cu reguli de demult, dar foarte vie, dinamică. Am întâlnit prieteni, am văzut oameni și frânturi de povești. Am coborât și urcat, ca-n viață. Dar, printre micile minuni pe care tangoul mi le-a făcut posibile e filigranul muzicii, împletirea armonioasă din când în când a întâlnirii dintre doi oameni, a împărtășirii sincere a unor emoții, a pășirii împreună, a completării.”

Leo

Pentru informații despre cursuri de tango – de grup sau private – și despre petrecerile pe care le organizăm, abonează-te la pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/fabricadetango/

Foto credit: lasastresa.blogspot.ro și Florin Fiscu